CV
Work
Diving
Photo
Links
Home
Colours.dk

Divesites i Malaysia
 
Pulau Redang: Redang er det bedste dykker destination på østkysten af vest Malaysia. Turen fra Kuala Terengganu tager omkring 1-2 timer, men Terengganu provinsen er temeligt isoleret og nås bedst med fly fra Kuala Lumpur. Omkring Redang er der otte mindre øer. Mens Redang er dækket af jungle og har flotte sandstrande, består de mindre øer mest af klipper.
Black Coral, Pulau Lima (***): De hårde koraler her er flotte og varierede og der er mange små fisk. Forvent at se snapper, nogle af de større  kaiserfisk samt flagermusefisk, men der er ingen størrere fisk her.
Mini Mount (****): En klippe rejser sig fra sandbunden på 30 meter til 10 meter under overfladen. Man kan svømme rundt om klippen i et dyk. De hårde koraler er flotte og her er mange fisk. Stimer af snapper og fusiliers svømme omkring klippen. Forvent at se dragefisk, kaiserfisk og pigrokker i sandbunden. Jeg var heldig at se to blæksprutter og en stor erimitkrebs
Redang Bay House Reef (***): Dette site er godt for et natdyk og formentlig også snorkeling. På et natdyk så jeg krabber, erimitkrebs, rejer, muræner and cowrie snegle. Papegøjefisk sover blandt koralerne inden i en membran af slim.
Tanjung Tokong (***/****): En del store fisk kan ses her, men strømmen kan være meget stærk. Store koral barser, jackfish og snappers hænger bevægelsesløst i strømmen. Nogle steder er der flotte hårde koraler, men stedet er mest domineret af kampesten og klipper. 
Mak Can Tik (****): Her han være meget stærk strøm, men det er hvad der tiltrækker de store fisk. Stimer af jackfish, barracuda, bigeye snappers og fusiliers er tiltrukket af koralrevet. Et par klippe med flotte hårde koraler rager ca. 10 meter op over sandbunden på 20 meters dybde. Man kan svømme rundt om klipperne i et dyk. Goatfish og gobier ligger på sandbunden. Jeg så to djævlefisk der kravlede i sandet. Da jeg kom tilbage efter at have svømmet rundt om klipperne lå den ene djævlefisk oven på den anden, måske parede de sig.
Sharon Stone (***/****): Dette er en sandbund på 15-20 meters dybde, med store sten spredt rundt omkring. En masse pigrokker af forskellige arter samt krokodillefisk gemmer sig i sandet og under stenene. Forskellige arter af muræner bor mellem stenene. Jeg så flere stimer af stjerne pufferfisk svømme et par meter over bunden. Det var formentlig parings formationer, der kun kan ses på en bestemt årstid (april).

Pulau Tioman: En populær ferie destination for lokale og turister. I sæsonen er der en direkte katamaran mellem Tioman og Singapore. Tioman har jungle dækkede bjerge ofte indhyldet i skyer og hvide sandstrande. Tioman er rimeligt udviklet men mere organiseret og end lignende steder i Thailand.
Tulai Bay (**/***): De hårde koraler på lavt vand er flotte, men ikke noget specielt. De kan lige så godt ses ved snorkeling. Nøgensnegle, filfisk og titan aftrækkerfisk lever blandt koralerne. Under 7 meter er sandbunden kun pletvist dækket af koraler. Jeg var heldig at se en stor conch snegl og en top snegl i sandet samt en grøn skilpade og enkelte orangeplettet trevally passerede forbi.
Tulai Rock (****): Godt sted for et natdyk, men jeg tror det vil være en skuffelse om dageng. Koralerne er ikke noget specielt og på 10 meters begynder sandbunden gradvist at titte frem. I et natdyk så jeg jagende barracudaer, en stor tiarmet blæksprutte, en lille  ottearmet blæksprutte, rejer, krabber, pigrokker, flagermusefisk og en bambus haj.
Marang (***): Dette site har også flotte hårde koraler på lavt vand, men de kan lige så godt ses ved snorkeling eller under et decompressions stop. Nogle orangeplettet trevally og flagermusefisk er de eneste større fisk her. Jeg så to søtiger nøgensnegle der parede sig.
Soyak Wreck (**/***): Vraget af en malaysisk fiskerbåd af træ. Vraget stå op på sandbunden på en dybde af 23 meter. Wraget er overgroet med bløde koraler og enkelte vinge østers. Det bebos af nogle af de større kaiserfisk og enkelte jackfish svømmer forbi. Man kan svømme ind i vraget, men det er ikke besværet værd.
Soyak (**): Dette site er ikke noget særligt, men det er værd at se i kombination med Soyak Wreck. Forvent at se nogle nøgensnegle, filfisk og et væld af mindre fisk. De hårde koraler på lavt vand er flotte, men de kan lige så godt ses ved snorkeling.
Renggis (***/****): Jeg har haft et par natdyk her, hvilket var næsten sublimt, men dykning om dagen er ikke noget særligt. Jeg har set både store og små grønne skilpader (om natten ligger de og sover de mellem koralerne) på hvert eneste dyk, blæksprutter, flagermusefisk, pigrokker, op til 120 cm jagende barracudaer, pufferfisk, krabber, rejer, erimitkrebs and fladorme. Hvad mere kan man forvente af et natdyk? Revet går ned til 15 meters dybde hvorefter det går over i sandbund. Koralerne på den nordlige side er i udemærket stand. Bortset fra skilpaderne, barracudaerne og flagermusefiskene er der ikke meget at komme efter om dagen. Her er godt at snorkle, specielt på nordsiden.
Chebeh (***/****): Dette site er domineret af store kampesten og fane koraler. Stimer af snappers og fusiliers svømmer forbi mens muræner og nøgensnegle kan ses mellem klipperne. Større arter af kaiserfisk, koral barser og baramundi er almindelige her. Det er sjovt at svømme rundt mellem kampesten og klipper på lavt vand, men pas på strømmen.
Labas (***): Endnu et site domineret af klipper, kampesten of fane koraler. Stimer af snappers of fusiliers er almindelige. Muræner og scorpionfisk gemmer sig mellem klipperne.
Bortset fra større kaiserfisk og koral barser er der ikke mange store fisk her.
Malang Rock (***): Den lave del af dette divesite er oversået af store sten og klipper. Det er sjovt at svømme mellem og under klipperne, men pas på strømmen. Dybere end 15 meter er det mest sandbund med sporadisk koral dække. Mange blåplettede pigrokker gemmer sig i sandbunden og under staghorn koraler. Hvis man kigger godt efter kan man se krokodillefisk kun med øjnene over sandet og reje gobier i deres huller i sandet. Gedefisk stirrer sandet op med derres "skæg" i søgen efter mad.
Bahara (***): Koralerne i de øverste 7 meter af revet er meget beskadiget. Dybere end 20 meter er der nogle flotte bløde koraler . Omkring 25-27 meters dybde giver koralerne over til en sandbund hvor blåplettede pigrokker gemmer sig.
Jahat (**): Ikke noget specielt. Bortset fra de sædvanlige flagermusefisk og nøgensnegle er der ikke meget at komme efter.
Malini wreck (***): Det er et gammelt Thailandsk vrag, formentligt et fragtskib, der ligger på sandbunden på 43 meters dybde. Vraget er omkring 90 meter langt, men meget beskadiget. Der er masser af større fisk som snappers, koral barser, sweetlips, barracudaer og flagermusefisk som lever i og omkring vraget. Pas på drage-,  skorpion- og stenfisk.
Sawadee wrecks (***): Et andet sted med to traditionelle Thailandske fiskerbåde sunket på 30 meters dybde. Disse vrag er kun let begroet af koraler, men en del skorpionfisk og muræner bor i vragene. Snappers, koral barser og stimer af fusiliers sv
ømmer forbi.
Paya Beach (*): Nogle få flotte koraler på en let skrående sandbund. Meget lavvandet, dybere end 10 meter er der kun sandbund.  Bortset fra de sædvanlige blåplettede pigrokker, flagermusefisk og nøgensnegle er der ikke meget at se. Jeg var heldig at se en  krokodillefisk gemme sig i sandbunden.
Tiger Reef (****): Et af de bedste divesites omkring Tioman. Mange fane koraler og flotte hårde- og bløde koraler. muræner, pigrokker og nøgensnegle gemmer sig mellem sten og koraler. Forvent at se flagermusefisk, koral barser, sweetlips, kaiserfisk, stimer snappers og fusiliers.
The Marine Park (***/****): På ca. 25 meters dybde er 21
traditionelle Thailandske og Malaysiske fiskerbåde blevet sænket af den Malaysiske flåde. Vragene har sporadisk koral dække, og vinge østers har sat sig fast på de fleste af vragene. Skorpionfisk og muræner gemmer sig i vragene mens snappers, koral barser, kaiserfisk og stimer af fusiliers svømmer forbi. Fiskefodring omkring molen tiltrækker stimer af jackfisk, harefisk, flagermusefisk og lejlighedsvis barracudaer.

Pulau Aur: Aur og Dayang ligner Pulau Tioman, men de er mindre og langt mindre udviklede. De primitive resorts her er udelukkende for dykkere. Det er besværligt at rejse til Aur med mindre man booker en tur fra Mersing eller fra et dykker center i Singapore. Det tager ca. 4 timer Singapore-Mersing og 4-5 timer Mersing-Aur.
Pulau Lang (***/****): Koralerne her er ikke noget specielt, men det er de store fisk der gør dette til et godt divesite. Flere bumphead papegøjefisk, flagermusefisk, kaiserfisk, hummer og et par skilpader bor her. Bunden har en let skråning forbi 40 meter. Dybere 10 meters er det sandbund. Hvis man dykker dybt kan man forvente at se store barracuda og jackfish svømme forbi. 
Dayang Tip (***): Som Pulau Lang, men med færere store fisk. Dog er koralerne er flottere her.
Sebukang Bay (**): Ikke noget specielt. Forvent at se et par flagermusefisk og de sædvanlige nøgensnegle.
Housereef (**/***): Ikke noget specielt, men OK for et nightdive. Forvent at se krabber, rejer, muræner. Læg mærke til papegøjefisk der sover blandt koralerne. De har sekreeret en mocus membran omkring sig for at forhindre rovfisk i at kunne lugte dem. Jeg har været heldig at se en søhest her, samt jagende barracuda. Her er mange af de koral spisende tornekrone søstjerner.
Telok Kador (**): Hverken koralerne eller fiske livet er noget specielt, Jeg har set nogle pufferfisk, titan aftrækkerfisk og nogle af de større arter af kaiserfisk, men ellers ikke nogen store fisk. Bortset fra de sædvanlige nøgensnegle er macrolivet her også skuffende.
Rainers Rock (***/****): Dette site er domineret af store kampesten og klipper. Nogle steder er der flotte bløde koraler. Her han være stærk strøm, men det er hvad der tiltrækker de store fisk. Forvent at se stimer af bigeye trevally, barracuda, fusiliers og enlige blackfin barracuda. Muræner, dragefisk og scorpionfisk gemmer sig blandt klipperne.Links

Undervands Fotos

Divesites i Indonesien

Divesites i Filippinerne

Divesites i Malaysia

Sitemap