CV
Work
Diving
Photo
Links
Home
Colours.dk

Divesites i Indonesien
 
Med over 17.000 øer har Indonesien 15% af verdens koralrev. På trods af dette enorme potentiale er der kun to steder med en veludviklet dykkerindustri; Bali og Manado. Infrastrukturen i landet er dårlig og fly til fjerntliggende provinser er få og bliver konstant aflyst. Indonesiens statslige rederi PELNI har nogle gode ruter, men desværre er der ofte to uger til en måned mellem hver båd. Det er besværligt og tidskrævende at komme til de bedste divesites, men det er besværet værd. Desværre bliver revene ødelagt med foruroligende hastighed. De allierede og japanerne efterlod tusinder af tons sprængstoffer efter WWII, og dem har indoneserne siden krigen brugt til fiskeri.

Komodo: 2-3 døgn fra Bali med færge og bus. Komodo og de omkringliggende græsklædte forrevne øer er bedst kendt for deres varaner. Der bor næsten ingen mennesker og de fleste af indbyggerene er efterkommere af straffefanger. Her er noget af Indonesiens bedste dykning. Der kan være meget stærk strøm, men udbudet af fisk og koraler er i verdensklasse. Sigtbarhed op til 50m. Da jeg var der i januar/februar var der mange djævlerokker, men dårlig sigtbarhed.
Sabolan Kecil (****): Skråning. Flotte bløde koraler, gorgonians og svampe. Få hårde koraler. Stort udbud af mindre fisk, især mange stimer af blå aftrækkerfisk. Blæksprutter (octopus) og napoleonfisk. Mange sort- og hvidtippede revhajer. Let til medium strøm.
Sabolan Besar(****): Skråning. Flotte bløde koraler, gorgonians og svampe. Få hårde koraler. Stort udbud af mindre fisk. Store konge- og seksbånd kejserfisk. Mange sort- og hvidtippede revhajer. Let strøm.
Tatawa Kecil(*****): Skråning. Meget stærk strøm! Flotte hårde- og bløde koraler og svampe. Utroligt mange fisk, både store og små. Hajer, djævlerokker, napoleonfisk, koral barser mm. Alt hvad hjertet kan begære!
Sabayar Kecil(*****): Drop off til ca 30m, derefter sandbund. Støm. Meget flotte koraler. Djævlerokker og store kejserfisk, koral barser og napoleonfisk.

Maumere, Flores: En gang et af Indonesiens top divesites, men et jordskælv ødelagde mange af koralerne i 1992. Siden er koralerne begyndt af komme igen, men det vil endnu tage mange år før revene vil komme sig helt. Hører ikke længere til Indonesiens bedste, men er bedre end f.eks Gili Ilands og flere steder i Thailand. Sigtbarhed 5-20m.
Pangabatang south (****): Skråning med koraler til ca. 30m derefter sandbund. Koralerne er flotte og har kommet sig godt siden jordskælvet. På dyber vand ses store fisk såsom hvid- og sorttippede revhajer, napoleonfisk, bumphead papegøjefisk, store kejserfisk og tun. Her er mange muræner og hummer (spiny lobsters). Jeg var heldig at se en djævlerokke.
Pangabatang south-east (***): Skråning med koraler til ca. 30m derefter sandbund. I sandbunden ses blåplettet pigrokker, haveål og krokodillefisk. På over 15m dybde ses størere fisk som barracuda og tun. Der er mange hummer og muræner.

Riau til Anambas: Der er ingen diveshops i Anambas, men området er tilgængeligt for live-aboards med base i Batam eller Singapore. Disse farvande gemmer på flere store skibsvrag, for de er blandt Verdens travleste søveje. Sigtbarheden varierer en del afhængigt af afstanden til land, strøm og årstid.
Seven Skies (*****): Denne dansk byggede (fra Lindø værftet) var på vej tilbage fra Japan til Sumatra da den sank i 1968 efter en eksplosion forårsaget af svejsning. Vraget er brækket i to. Agterenden står oprejst på sandbunden på 80 m. Toppen af vraget er på cirka 25 m. Vraget er overgroet af flotte blødkoraler, svampe og hydroider. Der er mange rum man kan svømme ind i, men man bør bruge dobbelt tanke, da de ligger dybt (under 35 m). Der er et rigt fiskeliv med stimer af barracudas, snappers, fusiliers og jackfisk.
Igara (****): Også kaldet Turtle Wreck. Dette enorme fragtskib står oprejst på sandbunden på 40 m dybde. Toppen af vraget er på kun 16 m. Skibet sank i 1973 efter at have ramt en undersøisk klippe. Agterenden af skibet blev bjærget, men de resterende ca. 180 m er relativt intakt med kun et par revner tværs igennem. Af de fire lastrum er de to helt åbne, en er delvist åben of den sidste er lukket. Der bor tre nursehajer i vraget som til tider kan ses i opbevarings rummene under sternen. Vraget er begroet med blødkoraler, svampe og hydroider, og fiskelivet er rigt. Forvent at se stimer af barracudas, snappers og fusiliers. There er mange kejserfisk og  koral barser og de nysgerrige flagermusefisk ses over alt.
Pulau Damar(***): Omkring en times sejlas fra Seven Skies finder man denne kalkstensklippe, som er omgivet af et koralrev der munder ud i en sandbund. Der er nogle rimeligt pæne hårde koraler, men ellers ikke meget af interesse. Under et natdyk her så jeg en skilpade, en stor muræne, en pufferfisk der blev serviceret af en cleanershrimp, en stor blæksprutte (sephia), en scorpionfisk samt mange krabber og rejer.
Katoaka Rock (***): En undervands klippe omkring en times sejlas fra Seven Skies. Toppen er på ca. ti meters dybde. Derfra skrår det let ned til sandbunden på 20 m dybde. De hårde koraler er flotte men ikke spektakulære. Forvent at de kejserfisk, blåplettet pigrokker og flagermusefisk. På et en times dyk her så jeg flere par ørnerokker.
Pulau Mapor (***): Omkring en times sejlas fra Igara. Flere divesites her er ret gode med flotte hårde koraler og mange gorgonske fanekoraler omkring 20 m dybde. I sandbunden på 25-30 m er der blåplettet pigrokker, rejegobier and dragefisk. Der er mange skilpader, kejserfisk, flagermusefisk og mindre rev fisk. På et kort natdyk her så jeg flere store røde blæksprutter, fladorme, krabber og masser af rejer.

Bali: Selv om Bali ikke hører til Indonesiens top divesites, har øen overraskende god dykning. Der er mange dykkerfirmaer og øen har den bedste infrastruktur i Indonesien. De fleste divesites kan nås på under to timer fra Denpasar eller Kuta.
USS Liberty, Tulamben (****): 30m fra kysten ligger dette WWII vrag. Vraget er brækket i flere stykker bla. pga. et jordskælv i 1963, og strækker sig over 150m og er så beskadigete at det er svært at se at det engang har været et skib. Ten overgroede kanon or dog tydelig genkendelig. Man kan svømme gennem vraget, men sollyset ar altid synlig fordi vraget er så beskadiget. Dybden er mellem 3 og 29m. Man kan sagtens snorkle over toppen af vraget. I og omkring vraget lever stimer af tun, jackfish, napoleonfisk, papegøjefisk, koral barser, haveål, store kejserfisk, kirurgfisk, og blåplettet pigrokker, samt ca 400 arter af mindre reef fish.
Drop off, Tulamben (**/***): Væg indtil 30-40m, derefter sandbund. En del størere reef fish, såsom papegøjefisk, snapper, koral bars, store sweetlips og kejserfisk. Enkelte tun og ottearmede blæksprutter. Koralerne er ikke noget særligt og et enkelt sted er de beskadiget af dynamitfiskning. Stimer af mindre jackfisk, snapper og fusilier kan ses på lavt vand.
Batu Kelebit(***): Væg/skråning der ender i sandbund dybere end 45m. Mest dækket af hårde koraler med enkelte fane koraler, men afbrudt af strækninger med sandbund.  Antallet af bumphead papegøjefisk, store snapper og sweetlip, jackfisk og fusiliers såvel som de mindre revfisk er overvældende.
Gili Selang (*****): Væg/stejl
skråning med flotte hårde- og bløde koraler samt fane koraler. Let skråning til 10m og stejlere skråning eller væg derunder, som ender i sandbund under 50m. Meget stærk og uberegnelig strøm. Dette er bestemt kun et divesite for erfarne da der er garanti for at man moder op- og ned strømme. Store  hvidtipede revhajer med sugefisk samt store snapper og sweetlip er almindelige. Dybere ses stribede søslanger, jackfisk, tun, napoleon fisk og på lavere vand findes bånd ål og alle de almindelige mindre revfisk.
Gili Selang Village & East, Amed (****): Let skråning til  >40m. Sandbunden er næsten fuldstændig dækket af bløde koraler. Kun enkelte hårde koraler og lidt dybere fane koraler. Også her er der meget stærk og uberegnelig strøm, så det er ikke et dyk for nybegyndere. Størere rovfisk som sweetlip, snapper, barracudaer og tun er der mange af såvel som myriader af mindre fisk. blåplettet pigrokker og stribede søslanger kan ses under 10m.
Batu Tiga, Candi Dasa (****): Skråning med stærk strøm. Her er mange store fisk. Hvidtipede revhajer, tun, sweetlips, store kejserfisk og titan aftrækkerfisk. Desuden muræner, hummer og rejer. En lille stime bumphead papegøjefisk holder til her.Mellem 10-20m er der flotte koraler, derunder er koralerne beskadiget, men det store udbud af størere fisk mere end kompensere for det.
Gili Tepekong, Candi Dasa (*****): Skråning med store sten, pinnacles og stærk strøm. Flotte hårde og bløde koraler og mange svampe. Mange store fisk som tun, sweetlips, koral barser, kirurgfisk, papegøjefisk, og blåplettet pigrokker. Blæksprutter (cephia og octopus) gemmer sig mellem stenene og unge  hvidtipede revhajer kan ses i huler og sprækker. I sæsonen (mellem oktober og december) kan man se klumpfisk (mola-mola) langs revet, men vi så kun en med den karakteristiske finne stikende en halv meter op af vandet.
Blue Lagoon, Padangbay (***): Sandet skråning med god koral dække. En lille væg med flotte hårde koraler. Nøgensnegle, bladfisk og frogfish bor på lavere vand. Boxerrejer og cleanerejer er talrige. Størere rovfisk som sweetlip, snapper og jackfisk findes på dybere vand.
Tanjung Bungsol, Padangbay (***):
Sandet skråning med varierende koral dække. Flotte bløde koraler på lavt vand. Der er mange hydroider og enkelte fane koraler på dyber vand.  Tøndesvampe beboet af frogfish, nøgensnegle og de sædvanlige mindre revfisk findes til overflod på lavt vand.

Bira, Syd Sulawesi: Tre til fire timer med bus fra Ujung Pandang (Makasar) ligger Bira, et resort (mest for indonesere) der har kendt til bedre dage. Der er to dykkerfirmaer i Pantai Bira (Bira strand), begge lidt suspekte og med nedslidt udstyr. Efter mit dyk ved Pulau Kambing tog det mandskabet på båden en time at finde os, og der var stærk strøm væk fra kysten. Selv om vi svømmede alt hvad vi kunde mod kysten drev vi alligevel flere kilometer til havs. Jeg må indrømme at jeg efter en halv time i overfladen begyndte at tvivle på om jeg nogen sinde skulle komme i land igen. Min divemaster fortalte mig senere at der i 1998 var forsvundet seks japanske instruktører efter at have dykket ud for Pulau Kambing. Selv om det var et af mine absolut bedste dyk ville jeg nok ikke have lavet det hvis jeg havde vidst det.
Pulau Kambing (*****): Drop off til 50-70m. Moderat til meget kraftig strøm. Her er masser af hvidtippede revhajer. Konstant har man mindst en haj i syne. På et 60min dyk talte jeg over 20! Desuden stimer af blå aftrækkerfisk, blåplettet pigrokker, muræner og mange kejserfisk. Især de bløde koraler er flotte.
Maru Masa (****): Skråning med koraler til 30-40m, derefter sandbund. Her er mange grønne skilpader. På en times dyk så jeg tre og senere tre mere da jeg snorklede. Mange blå aftrækkerfisk, kejserfisk, snappers, blåplettet pigrokker og stimer af flagermusefisk.
Cape Bira (***): Skråning med koraler til 30-40m, derefter sandbund. Her er en del hvidtippede revhajer på 20-40m dybde. Masser af blå aftrækkerfisk og en del muræner og blåplettet pigrokker. Flotte blødkoraler.
Pantai Bira (****): Drop off til ca. 20m derefter sandbund. På sandbunden lever forskellige slags pigrokker og krokodillefisk. I et 60min dyk så jeg to stimer af bumphead papegøjefisk, en hvidttippet revhaj og tre djævlerokker. Her er flotte blødkoraler og en del grønne skilpader.

Manado, Nord Sulawesi: Med mindst ti dykkerfirmaer og direkte fly til Singapore og Dawao på Filippinerne er Manado blevet indonesiens mest kendte dykkerdestination. Sigtbarheden er 10-30m, begrændset af den høje koncentration af plankton. Divesitene er næsten alle drop off's.
Bulao, Manado Tua (***): Drop off til 40-50m. Flotte bløde koraler. Masser af nøgensnegle. Napoleonfisk, søslanger, hummer (spiny lobster), mange titan aftrækkerfisk og royal kejserfisk.
Muka Gereja, Manado Tua (****): Drop off til 40-50m. Flotte bløde koraler. Masser af nøgensnegle.
Bunaken Timur II (****): Drop off til <80m. Mange blåplettet pigrokker, muræner, barracuda, store kejserfisk, sweetlips, stimer af fusiliers og koral barser. Her så jeg en blæksprutte (cephia) der lagde æg.
Raymond, Bunaken (*****): Drop off. Til tider stærk strøm. Mange store fisk under 15m. I et 70min dyk så jeg to grønne skilpader, tre eaglerays, to sorttippede revhajer, fem blåpplettede rokker, flere napoleonfisk, en stime bumphead papegøjefisk, barracudas og flere forskellige slags tun. Mange skaldyr; hummer (languster), erimitkrebs, rejer, porcelænskrabber mm.
Lobster Cave, Bunaken (****): Drop off med en lille hule. Til tider stærk strøm. som Raymond.
Leukan 1, Bunaken (****): Drop off til mindst 100m. Napoleonfisk, skilpader, stimer af bumphead papegøjefisk, søslanger (banded colubrine sea snakes), hajer, koral barser og andre store fisk. Flotte bløde og hårde koraler og svampe. Mange kæmpemuslinger og andre skaldyr.
Leukan 2, Bunaken (****): Som Leukan 1.
Leukan 3, Bunaken (****): Som Leukan 1.
Alumbanua, Bunaken (****): Drop off. Flotte bløde koraler og svampe. Mange nnøgensnegle og kæmpemuslinger.
Kampung Bunaken (****): Drop off. Store fisk som sort- og hvidtippet revhajer, barracuda, tun mm. Mange skaldyr; rejer, hummer (spiny lobster, slipper lobster), krabber (svømme krabber, porcelæns krabber) og kæmpemuslinger.
Murex Beach (Murex Housereef), Manado (**): Skråning. En del koraler på sandbund. Mange muræner og blåplettet pigrokker. Ingen større fisk. Kun til dykkerkurser.

Tobelo, Halmahera, Nord Molukkerne: For at komme til Tobelo må man gennem Ternate som kan nås med færge eller fly fra Manado (Nord Sulawesi) eller Kota Ambon (central Molukkerne). Fra Ternate tager det en dag med speedbåd og jeep til Tobelo. Det er besværligt og tidskrævende at rejse rundt på Molukkerne. Ingen taler engelsk og det er nødvendigt at kunne lidt indonesisk. Men det er besværet værd. Her findes nogle af Verdens bedste divesites og der er flere vrag fra WWII der ligger så lavt at man kan snorkle på dem.
Kakara SW (*****): Drop off. Suverænt flotte hårde- og bløde koraler samt svampe. Overvældende mange mindre fisk. Mange forskellige nøgensnegle og skaldyr bla. trumpet triton. Stimer af flagermusefisk og store kejserfisk.
Pawole NW (****): Drop off. Mange store fisk såsom tun, sweetlips, koral barser, jackfish, og stimer af flagermusefisk. Masser af nøgensnegle.
Pawole NE (*****): Drop off. Overvældende mange store fisk. Stimer af forskellige slags tun, jackfish, bumphead papegøjefisk, fusiliers og flagermusefisk bliver ved med at dukke op. Flere stingrays og napoleonfisk.
WWII vrag, Kao: To japanske fragtskibe der blev sænket af amerikanske jagerfly ca. en halv kilometer ud fra kysten af Kao. En del af begge vrag ligger over vandet. Sigtbarhed under 10m. Vragene bebos af store stimer fusiliers, dragefisk og sweetlips. En del bløde koraler, østers, svampe og tunicates gror på vragene. Et godt sted at snorkle. 
WW2 vrag, Malifut: Et ca 100 meter langt japansk fragtskib en halv kilometer ud fra kysten af Malifut. Endnu et godt sted at snorkle. Vraget er begroet med bløde koraler, østers og svampe. Stimer af  fusiliers svommer ind og ud af vraget. Dragefisk hænger rundt omkring i vraget. Sigtbarheden er under 10m.
Shipwreck, Galela Harbour: Et fem år gammelt vrag af et fragtskib, som sank efter en brand. Ligger på 2-20m dybde. Vraget er hjem for dragefisk, nøgensnegle og masser af små fisk. Svampe, østers og bløde koraler gror allerede overalt i vraget. Et godt sted at snorkle.

Gili Islands, Lombok: Kan nås på en dag med bus og båd fra Kuta eller Denpasar på Bali. Dykkermessigt ikke noget særligt. De fleste steder er koralerne beskadiget. Der er en del skilpader omkring øerne, men de kan bedst ses ved snorkling. Da jeg var der i januar måned var der også en del djævlerokker, men de er der ikke hele året rundt. Der er omkring 10 dykkerfirmaer på Gili Trawangan og et par på Gili Air, alle udbyder PADI kurser.
Shark Point (***): Skråning. Lever op til sit navn. Mange hvidtippet- og sorttippet revhajer. En del blæksprutter (octopus og cephia). Beskadigede koraler.
Turbo Reef (**): Blæksprutter (octopus) og kæmpemuslinger er de eneste seværdigheder her. Koralerne er beskadiget og få fisk.
House Reef/Harbour (*): Kun blæksprutter (octopus og cephia) er af interesse her. Stærkt beskadigede koraler og meget få fisk.Links

Undervands Fotos

Divesites i Indonesien

Divesites i Filippinerne

Divesites i Malaysia

Sitemap