DIY audio, purple way
Dette er en indtil videre meget lidt færdig side. Den vil blive opdateret i det omfang, tiden giver mulighed for.
Eftersom det er en dyr affære at købe færdige audioprodukter i hvad, der betegnes som high end klassen, kan det være tillokkende selv at gøre de store firmaer kunsten efter. Specielt fordi selve udgiften til komponenterne i indmaden sjældent står helt mål med prisen på det færdige produkt.
Som selvbygger kan man opnå en række fordele, da man ikke skal betale dyrt for udviklingstimer, marketing, firmabiler etc. Alt, hvad det kræver, selvfølgelig udover de basale kundskaber i elektronik samt penge til stumperne, er tid. Og netop her er det, at man må og skal gøre op med sig selv, om det forventede resultat er besværet værd, for alle og enhver ved jo, at hobby projekter som regel ender med at tage mindst den dobbelstre tid af, hvad der fra start budgeteres med. Uanset, at man kan få god lyd til rimelige penge ved at bygge selv, vil det være tåbeligt at være blind overfor det ofte særdeles gunstige pris/kvalitetsforhold (og også design), der er på brugtmarkedet. Sagt på en anden vis, kan det næppe betale sig at vove sig ud i at bygge selv, med mindre man sigter højt. F.eks. at slå en brugt forstærker til et par tusinde skulle ikke være det store problem, men hvem gider tage sig til takke med en timepris for ens fritid på langt under en halvtredser? Sigt højt, eller lad være!
Et par overordnede tanker om, hvilke mål, der er vigtige for et audioprodukt, uanset dettes type:
Lav forvrængning, både THD, men i særdeleshed også TIM, DIM, IM
Lav støj
Simpelt design
Generisk design, performance skal sikres gennem topologi frem for gennem esoteriske komponenter
Brug af tilgængelige komponenter
Den klassiske, velkendte løsningsmåde på problemet er ikke nødvendigvis den bedste
Gennem årenes løb, har jeg været gennem en række DIY projekter, startende med et par Dynaudio Xenon 3/100 højttalere, The End MKII og MKIII fra LC Audio, men efterhånden var det ikke nok at samle færdige kits. år man nu kunne se, at tingene kunne gøres bedre! Nogle af projekterne gik galt, bla. en strømodkoblet effektforstærker med krav om at kunne levere 100W i 8Ω @ 1MHz. Projektet endte med at blive... lærerigt! Andre projekter endte med at blive en succes, hvor resultaterne kun har kunnet tilfredsstille. Nogle af projekterne (både igangværende og færdige) vil blive beskrevet nedenfor:
Purple PreAmp MKIII
Purple PowerAmp MKI
Purple Speak MKI
Gamle projekter:
Purple PhonoAmp MKI
Purple PreAmp MKII
Purple PreAmp MKI